Dorpshuis Noorderhoogebrug, Wolddijk 161, 9738 AE, Groningen
secretaris@clanmacbeth.nl

Over Ons

Een bijzondere muziekvereniging in Groningen

Tartan Ancient MacBeth

In de zomer van 1987 namen enkele enthousiaste doedelzakspelers het initiatief tot het oprichten van de band.
Na een periode waarin nieuwe muzikanten binnen de band een opleiding tot piper of drummer kregen, kon de band zich in 1990 voor het eerst muzikaal presenteren.
Hieraan vooraf ging echter nog de nodige organisatie voor de uit Schotland te betrekken originele instrumenten en kledingstukken, waaronder de voor ieder speciaal op maat vervaardigde kilts. Het ledental ligt inmiddels rond de 30 personen, waarbij jeugdige jongens en meisjes en volwassen mannen en vrouwen vertegenwoordigd zijn. De band heeft een intern opleidingsprogramma van 2  jaar voor nieuwe leden. 1/6 deel vande leden is momenteel nog in opleiding. Gestart kan worden met een proefpakket van 10 lessen.

Optredens

De band trad al op bij corso’s, braderieën, feestavonden, bruiloften, openingen, herdenkingen, verjaardagen,familiefeesten, jubilea, presentaties, wedstrijden, tentoonstellingen en bijeenkomsten van allerlei aard. Er worden zowel concert- als marsoptredens uitgevoerd.
Verder treedt ook regelmatig een quintet of solist namens de band op, wanneer een volledige band te veel van het goede is. De grootte waarin de complete band zich presenteert hangt af van de beschikbaarheid van de leden, want voor iedereen is het een hobby die in vrije tijd uitgevoerd wordt. De minimumgrootte voor een pipe band is door de Schotse Pipe Band Associatie vastgesteld op 6 pipers, 2 sidedrummers en 1 bassdrummer. Vaak is een groter aantal muzikanten bij The Clan MacBeth Pipe Band beschikbaar.

Voorbereiding

Er komt nogal wat bij kijken om een doedelzakband goed voor de dag te laten komen.
Van alle doedelzakspelers wordt een goede beheersing van de luchtdruk in het instrument verwacht om de toonkwaliteit te waarborgen. Daarnaast zijn de timing, en het goed uitvoeren van de vrij complexe vingergrepentechniek heel belangrijk voor een muzikaal geslaagde uitvoering.
Tegelijkertijd dient de fysieke presentatie van de band goed verzorgd te worden. Een voorbereiding van ongeveer een half uur is onontbeerlijk voor het bereiken van een goede muzikale presentatie qua toon. Alle instrumenten dienen dan warm gespeeld en afzonderlijk op elkaar gestemd te worden.

Drummers

Ten aanzien van het ritmische aspect steunen de doedelzakspelers op het drumteam.
Dit bestaat uit enkele sidedrummers en een bassdrummer, en wordt vaak aangevuld met een of twee tenordrummers.
De drumtechnieken voor een doedelzakband staan hoog aangeschreven en vereisen een perfecte beheersing van de stokken.
Het spel van de sidedrums is heel strak, maar ook heel levendig. De vellen zijn zeer strak op de drums gespannen om de gewenste klank te krijgen.
De bassdrummer is de bewaker van het speeltempo en geeft de plaatsen waar de muzikale accenten vallen aan door volume-aanpassingen bij zijn slagen op de drum.
De tenordrummers verzorgen de versiering van het drumwerk. Vaak verzorgt het drumteam bij optredens een drummers call, waarbij u even alle aandacht kunt richten op het bijzondere werk van dit onderdeel van de doedelzakband.

Muzikale leiding

The Clan MacBeth Pipe Band staat onder leiding van Pipe Major Tiemen Bosma, geflankeerd door Pipe Sergeant Anton Buist, Leading Drummer Chris Myles en Drum Major Kees Westerkamp. We dragen de Ancient MacBeth tartan.

Bestuur

VoorzitterMartijn Bakkervoorzitter@clanmacbeth.nl
SecretarisMitch Hoeksecretaris@clanmacbeth.nl
PenningmeesterChris Mylespenningmeester@clanmacbeth.nl
BandmanagerSjaak Leemanboekingen@clanmacbeth.nl
BestuurslidAnton Buistbestuurslid@clanmacbeth.nl
   

Optredens
Voor boekingen van optredens zie onze speciale pagina

Competities
The Clan MacBeth Pipe Band is een Graad 4 competitie band en speelt jaarlijks op de competities in Kerkdriel (NL), Bilzen (België) en Bremen, Peine en Goch (Duitsland). Iedere vijf jaar organiseren we een jubileumreis naar Schotland voor excursies, optredens en een competitie. Zo hebben in het verleden al divers malen meegedaan aan de World Pipe Band Championships in Glasgow en de Perth Highland Games in Perth. 

Music Show Scotland (2011-2023)
Onze band maakte van september 2011 tot aan maart 2023 deel uit van de Music Show Scotland, de grootste indoor Schotse muziekshow ter wereld. Deze show was iedere maand in een andere stad te zien in Duitsland, Nederland en België. Een geweldige ervaring!