Dorpshuis Noorderhoogebrug, Wolddijk 161, 9738 AE, Groningen
secretaris@clanmacbeth.nl

Nieuws

 

Kinderen Avondvierdaagse onthaald met doedelzakmuziek

[20 juni 2024] Donderdagavond 20 juni, was de band in Haren voor de Avondvierdaagse. Dit landelijke wandelevenement ontstond in 1940 toen de bezetters de Nijmeegse Vierdaagse verboden en enkele fanatieke wandelaars een alternatief bedachten. Maar de avondvierdaagse werd ook snel verboden. Na de Tweede Wereldoorlog keerde de Avondvierdaagse terug en kreeg vooral kinderen als doelgroep, vier avonden wandelen met klas- en buurtgenootjes.

Het is traditie dat op de laatste wandelavond de deelnemende kinderen met muziekverenigingen worden verwelkomd. Een mooie gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met doedelzakmuziek en Schots drummen.

Het was onze laatste Avondvierdaagse van dit jaar. Behalve in Haren speelden we de afgelopen weken ook in Groningen, Winschoten en Hoogezand-Sappemeer.

Foto: Laurens Stuiver

 

MacBeth speelt bij onthulling ‘Vector of Memory’

[20 juni 2024] Twee pipers en een drummer speelden donderdag 20 juni tijdens de onthulling van een zogenaamd ‘Vector of Memory’ in de binnenstad van Groningen. Dit monument herinnert aan de Canadese regimenten die in april 1945 onze stad en provincie bevrijdde. Op meerdere plekken in Frankrijk, België en Nederland vind je Vectors of Memory en ze markeren de route die de Canadezen aflegden van Normandië naar ons land tussen juni 1944 en mei 1945. Iedere vector bevat informatie en een QR-code naar bijvoorbeeld een audioboodschap. Onze pipers en drummer begeleidden militaren van de Nationale Reserve (Natres) en de gasten van het staduhuis naar de Vector. Tijdens de onthulling werd ook gespeeld. De vector bevindt zich naast de Martinitoren.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

 

Pipers MacBeth winnen prijzen in Goch

[16 juni 2024] Tijdens de vijftiende editie van het Schotse festival ‘Scotfest’ in de Duitse plaats Goch zijn twee doedelzakspelers van onze band in de prijzen gevallen. Pipers Tiemen Bosma en Robert van Straten kwamen terug in Groningen met drie bekers. Tiemen behaalde een 1e plaats Strathspey / Reel in Graad 4 en een 3e plaats Piobaireachd in Graad 3. Robert behaalde een 2e plaats 2/4 March in Graad 4. Een mooi resultaat! 

Foto: Robert van Straten

 

Kaartverkoop Schotse Avond 2024 gestart

[29 mei 2024] Op zaterdag 9 november 2024 vindt de Schotse Avond plaats in Wijkcentrum De Schakel in Groningen. Het is de 37e editie van onze jaarlijkse concertavond. Een avond vol pipes en drums met als thema ‘Myths and Legends’. Dit jaar met bijzondere muzikale gasten. Uit Ierland komt Manorcunningham Pipe Band en uit Groningen komt vocaal kwartet Noet. De kaartverkoop is van start gegaan dus wees er snel bij. Zie onze speciale informatiepagina en bestel snel en gemakkelijk je toegangskaarten online. De Schotse Avond 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door adviesbureau TD Civiel.

 

Miniconcert met Canadese bevrijders


[11 mei 2023] The Black Watch of Canada (Royal Highland Regiment) uit Montreal was in april 1945 een van de Canadese regimenten die in Groningen vochten. Een delegatie is van 9 tot en met 11 mei in Groningen. Meegereisd is een special voor het bezoek samengestelde doedzakband. Zij zijn niet alleen gekleed in het uniform dat de band droeg tijdens de bevrijding. Ook de muziek uit die tijd wordt gespeeld. Daar presenteren de Canadezen de Regimental Pipes and Drums van het 1st Bn The Black Watch (RHR) zoals deze tijdens de bevrijdingsdagen van 1945 op diverse locaties in Nederland speelde.

Samen met de Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen verzorgde de Canadese band op woensdagavond 10 mei een miniconcert op de Nieuwe Markt.